Beebi

Eesti Lugemisühingu eksperdid soovitavad: beebi ja raamat

Selleks, et laps tulevikus tõepoolest hakkaks raamatuid armastama, tuleb talle neid tutvustada juba maast madalast – s.t beebieast peale. Niisiis peaks lapsevanem veidi raamatupoes ringi vaatama. Väikelastele mõeldud raamatuid on mitmesuguseid, nende hulgas riidest, papist ja kilest. Beebidele tulekski selliseid osta ja esimeste mänguasjade hulgas tegelemiseks ka raamatuid pakkuda.
Raamatud võiksid paikneda lapse haardeulatuses, nii et ta saab nendega tutvust teha kohe, kui tal selleks tuju tekib.
Kindlasti tasub beebit sülle võtta ja temaga koos raamatuid uurida. Nii seostub raamat hiljem beebi jaoks millegi nii turvalise ja mõnusaga nagu seda on ema süli. Kuna pisikese aju areneb kiiresti, siis luuakse seal positiivseid seoseid raamatuga, mis lapse hilisemas arengus kasuks tulevad. Kuna raamatuid on erinevast materjalist, siis võiks neid ka beebile katsuda anda ja ema (või isa) võiks selgitada, millist pinda laps näpu all tunneb – on see karvane, sile või kleepuv.
Lapsevanem, kes raamatut koos lapsega vaatab, peaks rääkima, mis parasjagu pildil näha on. Beebit pole vaja küsitleda („Kes see on?“, „Mis ta teeb?“ jne), vaid lapsevanem peaks lihtsate lausetega lapsele seletama: „See on kass“, „See on armas kass“, See on armas karvane kass“.
Beebiga tuleb hästi palju rääkida, sest see paneb aluse tema hilisemale kõneoskusele.