Vanemaharidus

Kasutatud asjade ost-müük elab aususel

Nii majandusliku otstarbekuse kui keskkonnasäästliku mõtteviisi tõttu on teise ringi kaubandus väga populaarseks saanud. Milleks visata ära asja, mis on täiesti heas korras, ainult seetõttu, et see enam ei meeldi, ei mahu selga või seisab kasutult toanurgas. Minu vana võib edukalt olla kellegi uus ja kõik on õnnelikud.
Inimeselt-inimesele kauplemise juures on ääretult olulised usaldus ja ausus. Kui toode ei meeldi või ei vasta ootustele, saad selle ringi vahetada või tagastada vaid vastastikkusel kokkuleppel. Tarbijakaitse siinkohal appi ei hakka ning kuigi kelmuse eest on ebaausaid kauplejaid võimalik vastutusele võtta, ei tasu väiksemahulised tehingud seda vaeva. Keeruline on ka tõestada, et proua X ostis proua Y kauba just nimetatud summa eest, kui tehing on tehtud vaid suusõnaliselt ja raha tasutud sulas.
Meeldiva kauplemiskogemuse saamiseks on vaja meeles pidada vaid mõnda lihtsat asja.
Mida silmas pidada müümisel?
Kui valid asju müümiseks, mõtle ka järgnevate – küll elementaarsena näivate – punktide peale.
– Puhtus. Inimestel on puhtusest erinev arusaam. Kas saab puhtaks pidada äsjapestud riideeset, millel siiski õrnalt kumavad plekid? Müües tõepoolest puhast eset näitad lugupidamist ostja suhtes ja mõjutad ka suhtumist endasse.
Mis tähendab „korralik“? Ka korralik on eri inimeste jaoks erinev mõiste. Üldiselt võiks see tähendada eset, millel pole augukesi ega plekivarje ja mis pole topilised, luitunud või veninud.
– Müüginipid. Oma kauba müümise juures on sul abiks korrektne keel ja korralikud pildid. Artikli lõpus on välja toodud peamised nipid, mida pildistamisel silmas pidada.
– Suhtlemine. Jää suheldes viisakaks. Ka ebaviisakusele või ebaaususele saab vastata viisakalt ja korrektselt. Hea mulje jätab, kui vormistad e-mailid korrektselt.
Kuidas kujundada hinda?
Küllap on pea kõigil kasutatud asjade müüjatel olnud küsimusi, mis hinda mingile tootele

Müüdav ese peaks olema puhas ja korralik, kui müüd riideid pese ja triigi need piltide tegemiseks kindlasti ära.

panna. Loomulikult peavad hind ja eseme seisund olema tasakaalus. Lõplikult määrab hinna siiski kahe inimese kokkulepe, kuid mõned tähelepanekud paneks kirja.
Konkreetsemalt rääkides võib öelda, et ka päris uut ja hinnasiltidega asja ei saa reeglina poehinnaga müüa. Kui inimene ostab selle posti teel või peab kohale tulema, tähendab see lisakulu, mis poekülastusel võib tegemata jääda. Loomulikult võib ostuhinnaga edasimüük õnnestuda juhul, kui tegu on haruldase kaubaga.
Juba korra kasutuses olnud ese kaotab oma väärtusest keskmiselt 30%. Kauem kasutatud asja puhul mängib suurt rolli eseme olukord. Püüa olla õiglane ja mõtle, kas ise ostaksid sama eset sellise raha eest või soovid paremat. Muidugi on alati võimalik müüa ka sümboolse hinna eest või suisa niisama. Sõnasta see aga selgelt – vahel võib kohata kuulutusi, milles pakutakse asju tasuta kommikarbi vastu. Sel juhul on tegu vahetuse, mitte ära andmisega.
Kui oled juba mõnda aega müümisega tegelenud, kuid huvilisi pole olnud, siis on soovitav üle vaadata oma hinnapoliitika või tooteinfo.
Piir läheb aususe juurest
Tegelikult ei ole müügiartiklitel piire. Müüa võid just seda, millest parajasti lahti tahad saada, kuid tähtis on olla aus. Ehk on kellelgi vaja just sinu pakutavat käru ja ta on nõus sellega, et plastikosad on teibiga parandatud või raam natuke roostes. Ehk on ta isegi nõus selle käru ise lahti võtma ja ära puhastama. Peamine on aga ausalt vigu mainida ja tehingut sooritades ausaks jääda.
Kuidas turvaliselt osta?
Kahtlemata on kõige parem ost sooritada käest-kätte. Nii saab kauba üle vaadata ja koheselt tasuda.
Kui vahemaad aga suured, tuleb kasutada postiteenuseid. Posti teel ostmisega on nii mõnigi kord küsimus, kas usaldada teist poolt. Tavaliselt kantakse raha üle ja jäädakse seejärel pakki ootama. Ebaausad inimesed saavad aga paki postitamata jätta. Kui teele panna enne pakk ja seejärel raha oodata, võib ebaaus käitumine ilmneda ostja poolt. Just seetõttu pelgavad paljud kasutatud asjade ostu-müügiga tegeleda.
Parema kogemuse saamiseks võivad abiks olla järgnevad punktid:

  • Ehk saab müüjaga kohtuda hoopis su sõber või sugulane. Nii oled leidnud turvalise vahendaja, kellele raha kanda ja kelle puhul on kindel, et postitab sulle asja
  • Kui müüja on tegelenud pettustega, leiab sageli selle kohta infot interneti perefoorumitest.
  • Arvesta, et turvalisem on kaupa paluda tähitud saadetisena, lihtsaadetise kulgemist ei saa jälgida ja kahjuks võivad need ka teekonnal kaotsi minna
  • Võimalusel proovi eset. Näiteks palu luba vankriga õues liikuda, katseta , kuidas töötab käru avamine või kokkupanemine; palu tehnika tööle panna vms
  • Abiks võivad olla portaalid, kus saad müüja kohta tagasisidet jätta või lugeda teiste jäetut
  • Veendu, et oled saanud kogu lisainfo, mida vajad. Lisaks suurustele kontrolli üle riideesemete mõõdud, küsi kõige kohta, mis kuulutuses või pildil arusaamatuks jääb.
  • Suhtle viisakalt ja korrektselt.

Pildista oma kaup müüdavaks:
1. Müüdav ese peaks olema puhas ja korralik, kui müüd riideid pese ja triigi need piltide tegemiseks kindlasti ära.
2. Kui vähegi võimalik, pildista ilma välguta ja loomulikus (päeva)valguses. Välk võib (eriti riiete) puhul värve moonutada. Vali koht, kus on piisavalt valgust, et ei tekiks tugevaid varje. Kindlasti peaks ilma välguta pildistama peegeldavaid ja läbipaistvaid esemeid.
3. Tee müüdavast esemest mitu pilti: pildista esiplaani, tagaplaani ja ka olulisemaid detaile.
4. Firmatoodete puhul tee kindlasti pilte ka originaalpakendist ja/või -sildist/logost, mis tõestavad eseme autentsust.
5. Kui müüdav ese on defektiga, pildista ka seda. Defekti mainimine eseme kirjelduses võib ostja eemale peletada, aga foto näitab, et oled ostja vastu aus, ja võimaldab kergesti defekti suurust hinnata (võib-olla ei ole see eseme puhul üldse määrav)
6. Pildista esemeid ühevärvilisel, soovitavalt valgel või beežil taustal (põrandal, seinal). Kindlasti ei tohiks pildile jääda muid asju/mööblit/inimesi, mis müüdavalt esemelt tähelepanu eemale tõmbavad.
7. Hakka modelliks! Riiete müümisele aitab väga palju kaasa, kui lisad kuulutusele foto sellest, kuidas riideese seljas välja näeb.
Autor: Mari-Liis Tikerperi /Nõuandeid jagas Tiina Luht- www.fotograatsia.ee 

Write A Comment