Lapsevanem

Loo oma lapsele helged jõulumälestused!

Kas paned pühade ajal välja vanad jõuluehted ja –kaunistused? Kas valmistad lastega jõulukuul uusi ja huvitavaid? Teed koos nendega küpsiseid ja piparkooke? Laulad jõululaule? Loed jõulujutte?
Pühademälestused hoiavad perekonda koos. Nende hulka kuuluvad pisiasjad: esemed,  mida koos olete valmistanud, jutud, mida olete jõuluajal lugenud ning laulud, mida olete koos laulnud. Neid tasub koos üle vaadata igal aastal uuesti, et mälestusi teie ühistest tegemistest  tugevamaks muuta ning seeläbi perekonda veel enam siduda.
Kaubandustegelased tahavad vanematele selgeks teha, et mida enam need ostavad oma lastele kalleid mänguasju, seda õnnelikumad nood on ja seda kaunimad on nende mälestused pühadest. Tegelikult see pole nii. Lapsed vajavad hoopiski õdusat ja mugavat tunnet, et nad on üks osa perekonnast. Selle tunde annavad aga lapsele hoopiski perekonnas kehtivad jõulutraditsioonid. Niisiis, kuidas saab luua oma lastele selle mõnusa tunde ja kuidas nende pühademälestusi erksamaks muuta?

  • Küpseta koos lastega jõuluküpsiseid. Kui sul pole aega ise tainast teha või sa ei oska seda valmistada, osta valmistainast ja ohtrasti kaunistusi küpsiste peale. Piparkoogitainast on poodides lademetes, vali ainult sobiv välja ja küpseta. Kaunistuseks võid osta juba valmis värvilisi glasuure, kommikesi, erinevaid kaunistuseks mõeldud litrikesi jne. Kookide vormimine ja hilisem kaunistamine on tegevused, mida kõik pisipõnnid tahaksid teha.
  • Lülita televiisor välja ja laulge hoopis koos jõululaule. Laulge neid niikaua, kuni sõnad lastele ja sulle endale pähe kuluvad
  • Tee koos lastega erinevaid ornamente ja kaunistusi. Osta näiteks odavaid jõulukuulikesi või kasuta vanu. Kirjuta sellele valge liimiga lapse nimi ja aasta (või las ta ise teeb seda, kui liiga väike pole!) ja kata siis liim sädeleva puruga, mida saab lõigata näiteks vanast kuusekarrast. Kui liim ära kuivab, on sinu lapsel oma nimega jõulukaunistus.

  • Aita oma lastel valmistada jõulukaarte, mänguasju ning kingitusi üksteisele ning pereliikmetele, selle asemel et neid ostma tormata. On asju, mille valmistamiseks pole vaja väga palju vahendeid. Külasta raamatukogu või lappa läbi vanad ajakirjad, et leida selleks häid ideid. Uuri internetis leiduvaid käsitöö- ja meisterdamisportaale.
  • Kutsu jõulude ajal külla mõni inimene, kes on üksik. Õpeta oma lapsi juba varakult head tegema.
  • Lapsenda mõni perekond, kellel ei lähe nii hästi kui sinul. Vii salaja perele kingitusi ukse taha, õpeta lastele märkama abivajajaid enda ümber.
  • Tee valmis lindude toidulaud ning pane sinna koos lastega linnukestele süüa.
  • Kui elad maal, vii lapsega koos metsa loomadele ja lindudele toitu ning süüta küünlad ka metsas mõnel kuusepuul.
  • Käi koos lapsega kindlasti vaatamas oma kodukandi suurimat ehitud jõulupuud.
  • Lase oma lapsel osaleda suure jõulusöömingu ettevalmistamisel. Ta võib lauda katta või kaunistusi lauale panna, sättida salvrätte paika. Tähtis on, et ta tunneks end osalisena selles suures pühademeelses ettevalmistustöös.
  • Unusta jõulustress. Ole lihtsalt õnnelik, naudi oma perega koos veedetud aega, lõbutse nii palju, kui suudad. Sinu õnnelik jõulunägu võib olla sinu laste parim jõulumälestus läbi aastate.

3 kommentaari

  1. Meil on ka plaanis ise piparkooke teha. Pole veel lihtsalt jõudnud, sest üks lastest haige ning kodus korralikku ahju pole. Televiisoriga meil lihtne. Meil lihtsalt puudub see. Jõululaule laulame juba praegu väga tihti. Jõulujutte ka loeme. Ja kui nüüd issi koju tuleb, saab rohkem teha koos asju. 🙂 See jõuluaeg on nii mõnus aeg, kui enne on kingituste trall tehtud. Ja ei pea sellepärst põdema.

  2. Mina mõtlesin ka sel aastal ise piparkoogitaigna teha. Eelmisel aastal mul see väga hästi välja ei tulnud. Aga loodan, et teist korda tuleb parem. Samuti võiks nüüd jõuluraamatud välja otsida, et neid lugema hakata.
    Mis puutub kingitustesse siis sel aastal otsustasime mitte hulluks minna ja õe-vennaga kõigile lastele vaid 1 kingituse teha, pereõhtusöögil, 24.detsembril. See on jube, milline kingiorjus igal aastal toimub, ostetakse asju, mida hiljem ei vajata jne. Jõululaupäeva hommikul teeme oma kodus lastele veel väikesed kingid. Päkapiku hooaja lõpetuseks.
    Meil ka televiisorit meil ka pole. Uudiseid ja muid kvaliteetsaateid vaatame netist, ETV kodulehelt.

  3. Pingback: Kuidas jõuluks kodu ette valmistada | Perekool

Write A Comment