Beebi

Lapsevanemad nõuavad lastelt liiga palju, liiga vara

Sulle meeldib jälgida, kuidas sinu laps õpib ja areneb. Iga väikene edusamm on rõõmuks kõigile vanematele.
Arenguetapid nagu kõndimine, rääkimine, potil käimine on iga ema jaoks väga suure tähtsusega. Kas soovid, et laps hakkaks kõndima pigem varem kui hiljem? Kas tunned muret, kui su laps hakkab rääkima hiljem kui sinu naabinaise laps?
Uuringud USAs näitavad, et emad tunnevad suurt survet pingutada lapse arengu nimel üha enam. Suurim põhjus selleks on teiste emade hukkamõist. Tihtipeale satuvad nad kriitikatulva alla just oma pereliikmete või sõprade poolt, kellel on omal juba lapsed.
Emad tunnistavad, et isegi võõrad tänavalt, kes kõrvalt kommenteerivad nende laste arengut ja käitumist, tekitavad neis ebamugavust.
Seega pole üldse üllatav, et vanemad tunnevad üha enam suuremat survet oma laste saavutuste teostamiseks. Kuid siiski peaks meeles pidama, et iga laps on indiviid ja areneb siis, kui ta on selleks valmis .
Osad emad on öelnud, et isegi sama vana lapse emaga rääkimine tekitab juba neis võistlusjanu tunde, mis ärgitab veelgi enam oma lapse arengut kiirendama.
Kõige olulisemad arenguetapid, millega vanemad eriti vaeva näevad, on potitreening ning iseseisva ööunerežiimi väljatöötamine. Emad tunnistavad, et kohati on nad isegi liiga pealetükkivad lapse treenimisel.
Lastepsühholoog Emma Kenny sõnab: ” Imikud on nagu täiskasvanud. Nad õpivad maailma tundma omal viisil. Kui mõni beebi läbib arenguetapid kiiremini, siis teisel on see lihtsalt pikaldasem protsess. See on täiesti normaalne, see ei näita lapse üldist arengut.”
Osa vanemaid isegi väidavad, et nad teadlikult väldivad mõningaid mänguväljakuid, et mitte ärrituda teiste, nii-öelda perfektsete emade peale.
Psühholoog Emma Kenny lisab: “Iga ema,kes on mures oma vanemlike oskuste pärast, võtku korraks hetk ning vaadaku oma last. Kui see on õnnelik ja rõõmus, siis võib ema olla rahulik. Ta saab väga hästi oma tööga hakkama.”
Kes lapsi kõige rohkem taga utsitavad? Uuringus selgus, et emad. Sellega nõustuti, et tõepoolest on emad agaramad utsitajad.
10 verstaposti, mille saavutamiseks emad survet tunnevad

  1. Potitreening
  2. Terviklik ööuni
  3. Kõndimine
  4. Rääkima õppimine
  5. Lugemine
  6. Kirjutamine
  7. Öö ilma mähkmeteta
  8. Tahke toidu söömine
  9. Kümneni lugemine
  10. Sõprussuhete leidmine

 Armas lugeja, kas oled tundnud vahel, et sinu laps on kuidagi arengus maha jäänud ning samal ajal teised emmed kiitlevad oma laste saavutustega ?
Jäta oma jälg…