Beebi

Miks on rinnaga toitmine parim?

Imetava ema ja tema vastsündinu vahel on lähedane side

Rinnaga toitmine võib olla looduse poolt antud omadus, kuid sellegipoolest ei tule see oskus alati loomulikult. Siiski soovitavad imetamisnõustajad, lastearstid, ämmaemandad ja teised eksperdid imetamisest mitte nii kergesti loobuma.
Millega sina oma vastsündinut toitma hakkad – emapiima või kunstliku rinnapiimaasendajaga (RPA)? Sinu otsust mõjutavad ilmselt mitmed tegurid. Kuigi paljud terved beebid kasvavad normaalselt ka RPA-ga, ei saa see kunagi olla nii kvaliteetne kui emapiim. Sinu rinnapiim sobib ideaalselt just sinu lapsele, sest on looduse poolt spetsiaalselt temale toodetud.
Parim lapse tervisele
RPA-d ei sisalda haiguste eest kaitsvaid ühendeid, mis on olemas rinnapiimas. Statistika kohaselt on RPA-ga toidetud beebid rinnapiima saanud imikutega võrreldes üldjuhul tõbisemad ja haigestuvad sagedamini. Neil on 3-4 korda suurem oht jääda kõrvapõletikku või kannatada kõhulahtisuse all ning 10 korda suurem oht bakteriaalse infektsiooniga haiglasse sattuda.
Rinnaga mittetoitmine on üks kolmest imikute äkksurma riskitegurist, samuti on neil täiskasvanuna suurem risk põdeda mõnd immuunsüsteemihaigust. See on ka põhjus, miks soovitatakse imikuid rinnaga toita vähemalt aasta.
Hea ema tervisele
Emadel, kes toidavad last rinnapiimaga, on väiksem tõenäosus sünnitusjärgsele liigsele veritsusele ning haigestumisele emakavähki või menopausi-eelsesse rinnavähki.
Odavam
Lapse esimesel eluaastal kulub peredel RPA ostmiseks 99−4700 dollarit (1188−56400 krooni, arvutused USAs tehtavate kulutuste alusel – toim).
Lähendab ema ja last
Imetava ema ja tema vastsündinu vahel on lähedane side. See on eriti oluline emale, kes tegutseb aktiivselt ka väljaspool kodu, kuid soovib, et see lapsega veedetud piiratud aeg oleks võimalikult kvaliteetne.
Lõõgastav
Paljud naised väljendavad muret selle üle, et esialgu tuleb rinnapiimaga toidetavat vastsündinut sööta tihedamini kui RPA-ga toidetavat imikut. Samas kulub see võidetud aeg poes käimisele ja RPA valmistamiseks. Tänapäeva kiires maailmas on rinnaga toitmine õigustatud vabandus istumiseks, lõõgastumiseks ja üksteise seltskonna nautimiseks.
Allikas: iVillage.com

Write A Comment