Tervishoid

7 küsimust lapse hammaste kohta

Hambapesu tuleb juba varakult juurutada. Foto: Dreamstime / Hallgerd

Sa kontrollid, et laps peseks kaariese vältimiseks kaks korda päevas hambaid. Siiski muretsed, et ei tee kõike endast olenevat lapse särava naeratuse kindlustamiseks. Sul võibki õigus olla.
Kuigi ennetav hammaste eest hoolitsemine on sinu lapsepõlvega võrreldes edasi arenenud, on hammaste väljakukkumise peamiseks süüdlaseks praegugi hambakaaries.
Millal peaks hakkama lapse hambaid puhastama?
Esimesed piimahambad ei ilmu tavaliselt enne, kui laps on kuuekuune. Lõpuks on neid tal aga suus kokku 20.
Ameerika laste hambaravi akadeemia esindaja David Bresleri sõnul peaksid sa alates imiku sünnist iga päev tema igemeid sooja vee all märjaks tehtud riidetükiga õrnalt puhastama. Kui juurutad hammaste puhastamist varajases vanuses, on laps sellega esimeste hammaste tulekuks juba harjunud ja nii saad tema kikusid vaevata puhastada siis, kui seda juba tõesti vaja on. Ideaalne aeg puhastamiseks on vahetult enne öist und, kui süljevoolus väheneb.
Millised toidud põhjustavad hambaauke?
Kõik süsivesikuterohked toidud sisaldavad suhkrut, mis lagundab hambaemaili. Tegelikult sisaldub hambaauke tekitav suhkur või tärklis 90 protsendis meie igapäevases toidus, sh teraviljatoodetes ja puuviljades, mis on iseenesest tervislikud toidud.
„Oluline ei ole mitte toidus sisalduva suhkru hulk, vaid see, kui kaua suhkur hammastel püsib,“ selgitas Dr Bresler. Kõige enam teevad kahju need toiduosakesed, mis jäävad tagumiste purihammaste pinnal olevatesse konarustesse ega lahustu suus kiiresti. Suurimateks paharettideks on nätsukommid, krõpsud ja vahvlid. Pulgakommid, mahl ja limonaad on samuti kahjulikud, sest need leotavad hambaid korraga mitu minutit suhkruses keskkonnas.
Üllatuslikult on vähem kahjulikud suupisted maapähklivõi ja šokolaad, kuna mõlemad lahustuvad suus kiiresti. Šokolaad võib kahjutuks teha ka hambaauke põhjustava bakteri. Tegelikult hambaarstid nüüd isegi soovitavad lastele šokolaadipiima anda, sest põngerjad joovad seda meelsasti ning samas omandab nende organism hammaste tugevnemiseks vajalikku kaltsiumi. Teine hambaauke vältida aitav toiduaine on kaltsiumirikas juust, mis stimuleerib ka süljevoolust ja neutraliseerib happelise taseme suus.
Kuidas aru saada, et lapse hambad ka tegelikult puhtaks saavad?
„See on alati armas vaatepilt kui väike laps ise oma hambaid peseb, kuid kohe kindlasti ei tee ta seda korralikult,“ ütles Chicago hambaarst Mary Hayes. Kuni 6 või 7 aasta vanuseks saamiseni puudub lapsel vajalik käteosavus hammaste efektiivseks puhastamiseks ning sul tuleb tema töö üle teha.
Nii saavad hambad hästi puhtaks:
Ulata abikäsi. Austa lapse iseseisvust, kuid räägi talle, et hammaste pesemine on kahe inimese töö. Lase tal endal umbes minutijagu harjata ning siis sekku. Ära lase lapsel arvata, et ta on kehva tööd teinud. Selle asemel ütle: „Sa pesid hästi, las nüüd mina teen lõpuni.“ Või seleta, et lihtsalt kontrollid tema tööd.
Kontrolli. Ka siis kui laps on piisavalt vana, et iseseisvalt hambaid pesta, kontrolli tema töö üle. „Hambaharja kraani alt läbilaskmine ja tagasi topsi panemine ilma hambaid pesemata on tavaline laste trikk,“ märkis David Bresler. Võid kasutada ka spetsiaalseid indikaatortablette, mis toovad hambakatu suus nähtavamale.
Muuda hambaniidiga puhastamine kergemaks. Kuigi vähesed vanemad puhastavad lapse hambaid hambaniidiga, tuleb seda iga päev teha. Üks võimalus puhastamist lihtsustada on unustada tavaline hambaniit (mis tuleb mõlemast otsast sõrmede vahele keerutada) ja uurida, kas apteegis on saadaval spetsiaalne Y-kujuline hambaniidi hoidja.
Millal peaks lapsega esimest korda hambaarsti juurde minema?
Ideaalis peaks hambaarsti juures käidud olema lapse esimeseks sünnipäevaks, kuid üldjuhul võib oodata ka, kuni laps on kahe- või kolmeaastane, kinnitas Harvardi hambaravi kooli kliinilise professori assistent Barton Tayer. „Kui arstilkäiku kauem edasi lükkate, riskite võimalusega, et juba esimesel korral peab hakkama hambaauke parandama.“
Mõned vanemad arvavad, et piimahambaid ei ole mõtet kontrollida, kuna need langevad nagunii välja. See on väga vale arusaam. „Kuigi jäävhambaid ei ole veel näha, arenevad need piimahammaste all ning oluline on kontrollida, et hambad saaks kasvada viperusteta,“ rääkis Mary J. Hayes, laste hambaarsti Chicagos.
Võiksid valida lapse hambaarstiks tohtri, kes on end viimaste aastat jooksul hoolsalt täiendanud. Selliste arstide kabinetid on sageli lastesõbralikud. „Meil on mänguasju, videomänge, neoonvalgustusi ning lapsed näevad seda lõbusa kohana,“ selgitas Dr. Bresler.
Kas lapse hammastele peaks paigaldama silandid? 

Kuna viiest hambaaugust neli tekivad tavaliselt purihammastesse, on kasulik need tugeva ja kaitsva kihiga katta. Purihambad puutuvad toiduga kõige sagedamini kokku ning lisaks on nende pind ka konarlik, nii et kõiki sinna kogunenud toiduosakesi on keeruline ise eemaldada. Silandid muudavad purihamba pealispinna siledamaks ning täidavad konarused. Uuringute kohaselt esineb juba ühele hambale paigaldatud silandiga lastel poole vähem hambaauke kui neile, kelle hammastel pole ühtegi silanti.
Konsulteeri hambaarstiga, millal võiks lapse hammastele silandid paigaldada. Sageli pannakse silandid kuuendal eluaasta paiku suhu tulevatele purihammastele, sest need on hambaaukudele kõige vastuvõtlikumad. Kui sinu lapse purihammaste pealispind on tavapärasest siledam, ei pruugi tal silante vaja minna.
Mida teha lapse halva hambumusega?

Teatud ortodontilised probleemid, eriti need, mis puudutavad lisaks hammastele ka luustikku, vajavad ravi. Üks taoline probleem on risthambumus, kus ülemine hambakaar on alumisest kitsam. Risthambumuse tulemusel kasvavad külgmised hambad puseriti.
„Alati on parem luustikku puudutavaid moonutusi võimalikult varajases eas parandada,“ kinnitas Dr Tayer. Ilma korrigeerimiseta kasvavad hambad lõualuu ebaloomuliku asendi tõttu puseriti. See omakorda toob kaasa terve hulga probleeme lapse edasises arengus. Lapse luustik on täiskasvanu omaga võrreldes paindlikum ning kohandub paremini.
Risthambumust ravitakse nii breketitega kui spetsiaalse ortodontilise aparaadiga (reteineriga), mis laiendab hambakaart või lükkab risthambumuses olevaid hambaid õigesse asendisse. Konsulteeri hambaarstiga, kes oskab soovitada just sinu lapsele vajalikku ravi.
Laps kukkus ja lõi eesmise hamba välja. Mida teha?

Kui see oli piimahammas, pole vaja kohe hambaarsti juurde tormata. Kuna piimahambad ei ole nii sügavalt igemes kinni kui jäävhambad, ongi neil suurem tõenäosus välja kukkuda. Jäävhammastelt tuleb pigem kild küljest.
Ära muretse, kui väljalöödud hammast üles ei leia, sest hambaarst seda tagasi ei pane. Teine asi on siis, kui tahad seda endale mälestuseks jätta. Lase lapsel suud veega loputada ning aseta äratulnud hamba kohale külm kompress paistetuse leevendamiseks.
Teavita juhtunust oma hambaarsti. Kui jäävhammas juba mõnda aega asemele ei taha kasvada, võib hambaproteesi vaja minna. Protees takistab naaberhammastel tühjaks jäänud kohale trügimast ning kui jäävhammas kunagi ilmub, saab ta normaalselt kasvada. „Igasugusest hambatraumast tuleb arsti teavitada, sest kukkumine võis areneva jäävhamba emaili kahjustada ning hamba hilisematele hambaaukudele vastuvõtlikumaks muuta,“ sõnas Dr Hayes.
Kui laps kukub välja jäävhamba, on tegu hädaolukorraga. Suure tõenäosusega saab selle tagasi kinnitada, kui kohe hambaarsti juurde minna. Pese hammas õrnalt vee all puhtaks, kuid ära nühi hambajuurepoolset otsa ega ära kasuta seepi. Kui laps on piisavalt vana, lase tal seda hoida suus kohapeal, kust hammas ära tuli või pane hammas piima sisse (mis on süljega sarnase pH tasemega).
Allikas: Parents Magazine, www.hambaarst.ee

Write A Comment